[:lt]

Antocianinas

Natūralių gamtinių antocianinų yra žinoma daugiau nei 300 skirtingų rūšių. Jų spalvinė gama apima atspalvius nuo raudono iki mėlyno. Gaunamas iš įvairių vaisių ir daržovių, tokių kaip vynuogės, šeivamedžio uogos, juodieji serbentai, tamsiai raudonos morkos bei raudonieji kopūstai. Chr. Hansen kompanija iš savo natūralių maistinių dažiklių asortimento siūlo visą eilę įvairių antocianino pigmentų.

Antocianino dažiklių spalvos kinta priklausomai nuo pH. Nuo braškių spalvos prie pH 3 iki intensyvesnės, mėlynių raudonos spalvos prie pH 5. Vynuogių bei juodųjų serbentų antocianinai tinka naudoti esant labai rūgščiai terpei (pH žemas), o tuo tarpu tamsiai raudonų morkų ir violetinių kopūstų antocianinai gali būti naudojami aukštoje ir žemoje pH reikšmių aplinkoje. Šie dažikliai išlieka stabilūs veikiami kaščio, šviesos bei pH įvairiuose produktuose, gali išlaikyti daugelį bandymų – pasterizavimą ir UHT apdorojimą.

Antocianino dažai yra plačiai žinomi ir naudojami alkoholiniams gėrimams, konditeriniams gaminiams, žele bei džemams it t.t.

Šiuo metu, kai ypatingas dėmesys yra skiriamas produktų sveikumui, antocianinas būdamas polifenolis, pasižymi daugeliu privalumų. Ši pigmentų savybė (nauda sveikatai) apsprendžia antocianinų ateitį, akivaizdu, jog jie bus vis labiau ir plašiau naudojami tiek funkciniam maistui, tiek ir sveiko maisto paruošime.[:]