[:lt]

Lizocimas AFILACT

Preparatas AfilactTM skirtas sūriams apsaugoti nuo vėlyvojo pūtimosi. Sūrių gamyboje sūrio kokybei labai daug įtakos turi bakteriologinis pieno užterštumas. Kai kurie mikroorganizmai gali sukelti sūrių pūtimąsi, kuris tampa labai greitai matomas net ir neišnokusiame sūryje, arba pasireiškia sūrio nokimo metu. Paprastai tinkamas higienos laikymasis bei pasterizuoto pieno naudojimas sūrių gamyboje padeda išvengti ankstyvojo sūrių pūtimosi, kurį sukelia koliforminės bakterijos, mielės ar mezofilinės Lactobacillus subsp. bakterijos. Tačiau dar melžimo metu pienas užkrečiamas sporinėmis bakterijomis, pvz.: Clostridium, kurios sukelia vėlyvąjį sūrių pūtimąsi, be to, jos yra atsparios aukštai temperatūrai ir pasterizacijos metu nežūva.

Afilact‘as veikia kaip natūralus biologinis konservantas. Fermentas lizocimas hidrolizuoja tam tikras jungtis bakterijų (daugiausia GRAM(+)) apvalkalėliuose, juos pažeidžia ir bakterijos žūva. Afilact‘as, naudojamas reikiamomis proporcijomis, neįtakoja nei mezofilinių nei daugumos termofilinių pienarūgščių bakterijų veiklos. Termofilinių Lactobacillus bakterijų veiklą įtakoja labai nežymiai ir šis labai menkas poveikis gali būti lengvai kompensuojamas. Afilact‘as neveikia GRAM(-) (pvz.: koli) bakterijų, pelėsių, mielių ir tai nėra priemonė nepakankamos gamybos higienos kompensavimui.

Afilact‘as pilamas tiesiai į intensyviai maišomą sūrių gamybai skirtą pieno mišinį prieš supilant traukinantį fermentą. Afilact‘ą laikant tinkamose sąlygose, preparatas atitiks jam keliamus reikalavimus mažiausiai 12 mėnesių.

AfilactTM privalumai:

  • Jis visiškai gali pakeisti naudojamus įprastinius nenatūralius konservantus, tokius kaip nitratai;
  • Nokinimo metu skonis bei aromatas išlieka nepakitęs;
  • Eliminuoja pakartotinio užteršimo problemą, kuri po bakterijų pašalinimo (pvz.: baktofugavimo) gali iškilti tolesniuose pieno apdorojimo etapuose;
  • Naudojant mechaninį bakterijų pašalinimą gali būti naudojamas mažesnis AfilactTM dozavimas, siekiant apsaugoti visą sūrio gamybos procesą nuo pakartotinio užteršimo padarinių;
  • Nereikalauja didelių išlaidų, siekiant efektyviai slopinti bakterijas, sukeliančias vėlyvąjį sūrių išsipūtimą.

Platesnės informacijos Chr. Hansen firmos ingredientus teiraukitės Chr. Hansen atstovų Lietuvoje – UAB „Baltvita“.[:]