[:lt]

NATUREN

Chr. Hansen firmos gyvulinės kilmės natūralūs traukinantys fermentai NaturenTM yra gauti ekstrakcijos būdu iš veršelių arba jaučių skrandžių. Šio tipo traukinantys fermentai pieno sutraukinimui yra naudojami nuo mūsų novatoriško išradimo pradžios – 1870-ųjų. Naudojami skrandžiai yra tik iš pasirinktų vietovių; juos mes ekstrahuojame ir gautą tirpalą gryniname sertifikuotose gamyklose.

NaturenTM yra 100% natūralus traukinantis fermentas, pasižymintis šiais privalumais:

  • Didelis traukinimo specifiškumas, leidžiantis pasiekti didžiausią sūrio išeigą;
  • Didelis proteolitinis specifiškumas garantuoja optimalų sūrio skonio bei aromato formavimą;
  • Tinka visų rūšių sūrių gamybai;
  • Standartizuotas aktyvumas leidžia optimaliai kontroliuoti gamybos procesą.

Pieno traukinimo fermentai yra vieni seniausių pasaulyje naudojamų maisto priedų, priskiriamų Graikų-Romėnų epochai – maždaug prieš 6000 metų. Dėl tos priežasties galvijų fermentas, dėka daugelio amžių vartojimo tradicijų, vis dar yra laikomas pieno traukinimo fermentų etalonu.

Daugumos sūrių gamyboje pieno sutraukinimas yra vienas svarbiausių pirmųjų etapų. Fermentas inicijuoja bei katalizuoja kapa kazeino hidrolizę, sumažėja kazeino micelių tirpumas ir įvyksta koaguliacija. Norint gauti maksimalią sūrio išeigą bei aukštą kokybę, traukinimo fermentas turi apsiriboti tik kapa kazeino hidrolize. Plataus spektro proteolitinis aktyvumas gali inicijuoti rimtų sūrio defektų atsiradimą, tame tarpe kartų skonį ir blogą sūrio konsistenciją. Didžiausiu pieno traukinimo specifiškumu pasižymi chimozinas – pagrindinis natūralus galvijų traukinimo fermentas. Natūralus galvijų traukinimo fermento funkcija – labai specifinė proteolizė.

Sūrio išeigai svarbiausias yra laiko tarpas nuo fermento sudėjimo iki išrūgų pašalinimo. Šis trumpas laiko tarpas lemia kiek už tuos pačius pinigus jūs gausite daugiau sūrio. Dėl šios priežasties tradiciškai pasirenkamas NaturenTM , ir tarp traukinančių fermentų jis vis dar yra etalonas.

NaturenTM gali būti skystas arba miltelių pavidalo. Skystas NaturenTM gali būti išfasuotas 2l, 5l, 20l, 200l, 1000l talpose. Esant tinkamoms laikymo sąlygoms skystas NaturenTM atitiks specifikacijoje nurodytus reikalavimus ne mažiau kaip 6 mėnesius. Laikant jo aktyvumas sumažėja ne daugiau kaip 0,5% per mėnesį. Sausas NaturenTMlabiau tinka vartotojams, kurie jį ilgesnį laiką transportuoja bei sandėliuoja. Sausas NaturenTM gali būti išfasuotas po 500g ar 5 kg. Esant tinkamoms laikymo sąlygoms sausas NaturenTM atitiks specifikacijoje nurodytus reikalavimus ne mažiau kaip 12 mėnesių.

Traukinančių fermentų aktyvumas labai priklauso nuo pieno pH. Mažiausiai pH pokyčiams jautrus yra Standard Plus dėka didelio chimozino kiekio, o Stabo yra jautriausias, nes jame yra didžiausiais pepsino kiekis.

Platesnės informacijos Chr. Hansen firmos ingredientus teiraukitės Chr. Hansen atstovų Lietuvoje – UAB ”Baltvita”.[:]