[:lt]

MICROLANT

Gyvulinės kilmės traukinančių fermentų gamybą riboja skrandžių, gaunamų iš mėsos perdirbimo pramonės, pasiūla. 1960-1970 metais fermento paklausa pradėjo viršyti pasiūlą. Dėl tos priežasties, šiam trūkumui kompensuoti buvo sukurti mikrobiologiniai traukinimo fermentai. Be to, mikrobiologiniai traukinimo fermentai gali būti Kosher ir Halal sertifikuoti, be to, yra tinkami vegetariškų sūrių bei išrūgų gamybai. Žinoma, šios proteazės nepasižymi traukinimo specifiškumu, kaip iš veršelių skrandžių gautas chimozinas. Rhizomucor miehei grybas yra plačiai paplitęs ir nepavojingas, sutinkamas ganyklose ir net gi komposto krūvose. Ieškant į chimoziną panašius junginius išskiriančių organizmų, šis grybas pasirodė vienas iš tinkamiausių.

MicrolantTM produktų sudėtyje yra pieną traukinančios Rhizomucor miehei proteazės, pasižyminčios geru kapa-kazeino skaldymu, inicijuojančiu sutraukos susidarymą. Bendras proteolitinis aktyvumas turi didelės įtakos sūrių skonio bei aromato formavimuisi. MicrolantTM asortimente yra 3 skirtingų tipų produktai, tarpusavyje besiskiriantys termolabilumu:

Hannilase XL: yra apibūdinamas kaip ypač termolabilus, t.y. jis visiškai yra inaktyvuojamas 68°C temperatūros pasterizacijos metu.

Hannilase TL: yra apibūdinamas kaip vidutiniškai termolabilus, t.y. jis visiškai inaktyvuojamas normalios pasterizacijos metu (pH>6,0, 72°C, 15s).

Hannilase L: yra apibūdinamas kaip pakankamai termostabilus pasterizacijai, (inaktyvuojamas tik kai pH>6.0, 78°C, 15 s).

HannilaseTM gaunamas iš Rhizomucor miehei grybų, kurie išskiria chimozino grupės asparagino rūgšties proteazę. HannilaseTM yra nebrangus traukinantis fermentas, tinkantis tuomet kai išeiga ir ilga nokinimo laikas yra neaktualūs. Be to, gaminamas ir mažo bei vidutinio termostabilumo traukinantis fermentas, tinkantis sūrio gamybai su tolesniu išrūgų komponentų perdirbimu-panaudojimu.

HannilaseTM yra mikrobiologinės kilmės traukinantis fermentas, pasižymintis šiomis savybėmis:

  • Maža kaina;
  • Standartizuotas aktyvumas;
  • Tinka visų rūšių sūrių gamybai – kietų, puskiečių, minkštų bei pelėsinių;
  • Koher ir Halal sertifikatai, be to, jis tinka vegetariškų produktų gamybai.

HannilaseTM gali būti skystas arba sausų granulių pavidalo. Skysta HannilaseTM gali būti išfasuota 5l, 20l, 200l, 1000l talpose. Esant tinkamoms laikymo sąlygoms skysta HannilaseTM TL ir XL atitiks specifikacijoje nurodytus reikalavimus ne mažiau kaip 6 mėnesius, o HannilaseTM L – ne mažiau 12 mėnesių. Granuliuota HannilaseTM labiau tinka vartotojams, kurie fermentą ilgesnį laiką transportuoja bei sandėliuoja. Granuliuota HannilaseTM gali būti išfasuota po 500g ir 5kg. Esant tinkamoms laikymo sąlygoms, šis fermentas atitiks specifikacijoje nurodytus reikalavimus ne mažiau kaip 12 mėnesių.

Platesnės informacijos Chr. Hansen firmos ingredientus teiraukitės Chr. Hansen atstovų Lietuvoje – UAB „Baltvita“.[:]