Pagrindinės panaudojimo sritys
ChrisinTM yra efektyvus ir tinka šių produktų gamybai :
Bakteriocinas nizinas yra klasikinis natūralaus konservanto pavyzdys. Jis gali būti panaudotas įvairių maisto produktų gamyboje, tačiau jo veikimo efektyvumą riboja keletas priežasčių.
Pavyzdžiui, Europos Sąjungoje nizino panaudojimą reglamentuoja 95/2/EC direktyva. Šioje direktyvoje niziną naudoti leidžiama :
JAV nizinas naudojamas Clostridium botulinum (botulizmo sukėlėjas) sporų vystymosi bei toksinų formavimo slopinimui pasterizuotose lydytose sūrio pastose su vaisiais, daržovėmis bei mėsos produktuose, o dozavimas neturi viršyti GMP (geros gamybos praktika). Šiuo metu GMP yra ingrediento kiekis, kurį naudojant galutiniame produkte nizino kiekis neviršys 250 ppm. Nizinas taip pat naudojamas skystos kiaušinių masės, dresingų bei padažų gamyboje.*AOP sūriai – tai ES saugomi sūriai ir jų pavadinimai, pasižymintys specifinėmis savybėmis, tam tikra kilme ir t.t.
Kitose šalyse, nizinas naudojamas ir šviežio bei atstatyto pieno, fermentacijos būdu gautų gėrimų (pvz.: alus), I skardines dėžutes išfasuotų produktų, užšaldytų desertų, ir didelės drėgmės/mažo riebumo maisto produktų gamyboje.
Nizinas pasižymi antimikrobiniu poveikiu prieš daugumą Gram-teigiamų bei daugelį sporas formuojančių mikroorganizmų. Nizinas slopina sporų vystymąsi ir sukelia vegetatyvinių ląstelių lizę (irimą). Reikšminga ypatybė, jog nizinas slopina Clostridium botulinum (botulizmo sukėlėjas) bei ypač atsparius šilumai konservų gedimo kaltininkus – Bacillus stearothermophilus, Clostridium sporogenes, Clostridium thermossacharolyticum. Ši termostabilių sporų slopinimo savybė yra ypač svarbi nizino savybė. Nizinas taip pat efektyvus prieš kai kurias nesporines bakterijas – Staphylococcus, Micrococcus bei pieno rūgšties bakterijas. Be to, nizinas slopina patogeninių Listeria monocytogenes vystymąsi.
Nizinas neslopina Gram-neigiamų bakterijų, mielių ar grybelių. Tačiau, tyrimai rodo, kad nizinas gali būti efektyvus ir prieš kai kurias gram-neigiamas bakterijas, kuomet naudojamas kartu su kitais konservantais.
ChrisinTM nepažeistoje pakuotėje laikant +5°C temperatūroje yra stabilus (maksimalus aktyvumo sumažėjimas – 10%) net 2 metus.
Platesnės informacijos Chr. Hansen firmos ingredientus teiraukitės Chr. Hansen atstovų Lietuvoje – UAB „Baltvita“.